english

Tagok

  • Budai Péter - ének
  • Perneczky András - gitár
  • Liwa László - basszusgitár
  • Karner Gábor - dob

Fotók


Zenekari fotók

Biográfia

A zenekart Perneczky András (gitár) és Máthé Attila (dob) alapította 1995-ben Gödöllőn. Még abban az évben csatlakozott hozzájuk Liwa László (basszusgitár), akivel korábban már együtt játszottak egy helyi formációban. A tagok a rock/metal egy olyan progresszív megközelítését tűzték ki célul, amelyben a magyar népzene használata a zenekar saját innovatív stílusát erősíti. 1997-ben Budai Péter énekessel lett teljes a zenekar felállása, aki előző csapatában (MOONSET) már kísérletezett hasonló ötletekkel. 1998-ban az Ugodon megrendezett XIII. Rock Tehetségkutató Fesztiválon különdíjat nyertek.

1999-ben jelentkeztek első önálló anyagukkal, amely az "Old" címet kapta. A felvételek a Honvéd Stúdióban készültek Jilling Jácint vezetésével, aki a három számos demó elkészítése során, fúvós hangszereken is közreműködött. A demó, kazetta formátumban jelent meg és rendkívül pozitív fogadtatásban részesült. Nem sokkal később arra kényszerültek, hogy az ABSENCE nevet egy kisebb változtatással AEBSENCE-re módosítsák, megkülönböztetve magukat az azonos néven tevékenykedő külföldi zenekaroktól.

Az 1999. októberében megrendezett Keleti-Ász Országos Rockzenei Tehetségkutató fesztiválon első helyezést értek el. A nyereménynek köszönhetően a Tom-Tom stúdióban Rozgonyi Péter segítségével rögzíthették a "Deep" című szám egy korai változatát. Az új szerzeménnyel kiegészített Old demó a továbbiakban már csupán a tervezett első album kiadókeresését szolgálta. Az 1999-ben megjelent Shock! A&R No. 1. válogatáslemezen, a "7/4" című dallal szerepeltek, több hazai feltörekvő zenekarhoz hasonlóan. 2000. őszén a DYING WISH és a KAOTIKA társaságában indultak első koncertkörútjukra, amelyet 2001. őszén a MOOD és a DARK CLOUDS zenekarokkal közös koncertsorozat (Doomanoids Ride Again Tour 2001) követett.

2002. januárjában vonultak a HSB Stúdióba, hogy rögzítsék első albumukat Scheer 'Max' Viktor segítségével. A furulya és hegedű felvételek ismét a Honvéd Stúdióban készültek Jilling Jácint közreműködésével. Mivel a zenekar nem talált kiadót, ezért az album anyagi és szervezési okok miatt csak az év végén (december 13.) jelenhetett meg, CD formátumban, amelynek terjesztője a MusicDome lett. Az "Unusual" című debütáló album nagy sikert aratott a hazai underground színtéren és a rockzenei sajtóban egyaránt, miközben a külföldi kritikáknak is rendkívül pozitív visszhangjuk volt. Az album megjelenését követően, főleg nyugat-európát célzó promócióba kezdtek a következő album kiadásának megalapozása érdekében. Az AEBSENCE ebben az időszakban a székesfehérvári Káosz fesztiválok rendszeres fellépője volt. 2002. őszén a SUPERNATURAL koncertkörútján (UnNatural Tour) vendégeskedtek.

2003. márciusában, Máthé Attila külföldi munkája és egyéb tervei miatt, baráti körülmények között, de véglegesen távozott a zenekarból. Helyét ideiglenesen Moldoványi János (ex-DYING WISH, ex-FÜRGERÓKALÁBAK) vette át, aki jelentősen segítette a csapat akkori munkáját. A zenekar 2004-ben találta meg új dobosát Polgár Balázs (ex-SKUNK) személyében.

A Negative Art Prodnak köszönhetően a csapat lehetőséget kapott, hogy 2006. februárjában az ANATHEMA, majd 2007. augusztusában a CYNIC előtt játszhasson. 2008-ban a folyamatos próbahely gondok jelentősen hátráltatták a csapat terveinek realizálását. 2009-ben új dalok írásába kezdtek, hogy végre befejezhessék a második album dalszerzési munkálatait.

A zenekar új koncepciójának megfelelően tudatosan hagyta el a népi hangszerek használatát egy direktebb, nyersebb és ösztönösebb megszólalás érdekében. A folyamatos időegyeztetési gondok csak 2011. januárjától tették lehetővé a felvételek megkezdését. A több szakaszban rögzített "...is dead" című, második album 2012. november 22-én debütált. Az adott zenei viszonyok és anyagi lehetőségek miatt a zenekar az új album online letölthető kiadása mellett döntött. A felvételeket házi stúdió körülmények között rögzítették Budai Péter irányításával, aki a produceri, felvételi és keverési feladatokat egyaránt magára vállalta. Az album mastering munkálatai a Denevér Hangstúdióban készültek. Az új album megjelenésével egy időben mutatták be az első hivatalos videót is, amely a "Circle Of Confusion" című dalra készült.

A két album megjelenése között eltelt hosszú idő alatt a zenekar nyilvános aktivitása csökkent, amely a szűkös hazai lehetőségekre, a bizonytalan önfinanszírozhatóságra és a tagok egyéb magánéleti elfoglaltságaira vezethető vissza. Mindezek ellenére az elmúlt években olyan hazai csapatokkal léptek fel, mint a KOROG, a GIRE, a WATCH MY DYING, az IHM, a ONEHEADEDMAN, az ANGERTEA, a STEREOCHRIST, a WALL OF SLEEP, a MANGOD vagy a ROOM OF THE MAD ROBOTS.

2014. májusában tragikus körülmények között elhunyt † Polgár Balázs. A zenekar tagjait mélyen lesújtotta a hír.

2014. novemberében Karner Gábor (ex-ZAMAT) lett az AEBSENCE új dobosa.

2017. márciusában került rögzítésre a 3. AEBSENCE album Hidasi Barnabás és Vesztergom Laura (HLSTUDIO) segítségével.

2017. november 3-án megjelent a zenekar új albuma, amely a 3 címet kapta.